Jump to content

[TOPIC: topicViewTemplate]
[GLOBAL: userSmallPhoto]
Photo

iOS build fails with 2019.3508
Started by Divergent Monkey Jul 28 2019 01:19 PM

- - - - -
18 replies to this topic

Best Answer Divergent Monkey , 29 July 2019 - 11:09 AM

Just upgraded to 10.14.6 (18G84) and now it works for me.

[TOPIC CONTROLS]
This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
[/TOPIC CONTROLS]
[modOptionsDropdown]
[/modOptionsDropdown]
[reputationFilter]
[TOPIC: post.html]
#1

Divergent Monkey

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Divergent Monkey
  • Contributor

  • 356 posts
  • Corona SDK

I just updated Corona to 2019.3508 and Xcode to 10.3 and I can no longer build for iOS (nothing has changed in the app files). See the logfile below

 

@Corona staff: do you know what this is?

 

I use Mojave 10.14.5.

 

 

 

Building: Compiling Xcode assets catalog

Jul 28 11:08:10.361 /* com.apple.actool.errors */
                    Images.xcassets: error: Failed to find a suitable device for the type IBSimDeviceTypeiPad2x (com.apple.dt.Xcode.IBSimDeviceType.iPad-2x) with runtime iOS 12.4 (12.4 - 16G73) - com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4
                        Failure Reason: Failed to create new simulator device that matches IBSimDeviceTypeiPad2x (com.apple.dt.Xcode.IBSimDeviceType.iPad-2x) for runtime iOS 12.4 (12.4 - 16G73) - com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4 (Invalid runtime: com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4)
                        Underlying Errors:
                            Description: Invalid runtime: com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4
                    /* com.apple.actool.compilation-results */
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon20x20@2x.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon29x29@2x.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon29x29@3x.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon40x40@2x.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon60x60@2x.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon60x60@3x.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon76x76~ipad.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon76x76@2x~ipad.png
                    /Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon83.5x83.5@2x~ipad.png
                    /var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpQEMumx/assetcatalog_generated_info.plist
Jul 28 11:08:10.390 ERROR: build command failed: xcrun actool --output-format human-readable-text --warnings --export-dependency-info "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpQEMumx/assetcatalog_dependencies" --output-partial-info-plist "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpQEMumx/assetcatalog_generated_info.plist" --compress-pngs --enable-on-demand-resources YES --product-type com.apple.product-type.application --compile "/Users/username/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app" --target-device iphone --target-device ipad --minimum-deployment-target 8.0 --platform iphoneos --app-icon AppIcon "Images.xcassets"
Jul 28 11:08:10.390 ERROR: with exit code 1 and output: 
Jul 28 11:08:10.390 
Jul 28 11:08:10.393 ERROR: while compiling icons: 
Jul 28 11:08:10.393 BUILD ERROR: 
Jul 28 11:08:10.393 iOS build failed (12) after 22 seconds
Jul 28 11:08:10.605 ERROR: Build Failed: 
 

 

 

 



[TOPIC: post.html]
#2

Rob Miracle

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Rob Miracle
  • Moderator

  • 26,622 posts
  • Enterprise

Are you building for a device for for the Xcode Simulator? If so what simulator did you pick?
 

Rob



[TOPIC: post.html]
#3

Divergent Monkey

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Divergent Monkey
  • Contributor

  • 356 posts
  • Corona SDK

For a device, I have the "Do nothing" option checked when I build.
 
FYI: I now also noticed some weird things when building for Android: an app for which I have not changed anything no longer works when building in debug mode. All of a sudden, I get "bad argument #-1 to '?' (string expected, got nil)" (see logfile below) when the apk file is run on an Android device where the same code has worked before...

 

 

 

W/ActivityManager( 2355): mDVFSHelper.release()

D/SSRMv2:CustomFrequencyManagerService( 2355): acquireDVFSLockLocked : type : DVFS_MIN_LIMIT  frequency : 1200000  uid : 1000  pid : 2355  pkgName : ACTIVITY_RESUME_BOOSTER@8
V/GLSurfaceView( 9157): glGetString(7937) returns Mali-400 MP;
W/libOpenSLES( 9157): class OutputMix interface 0 requested but unavailable MPH=43
V/Corona  ( 9157): > Class.forName: network.LuaLoader
V/Corona  ( 9157): < Class.forName: network.LuaLoader
V/Corona  ( 9157): Loading via reflection: network.LuaLoader
D/Launcher.HomeFragment( 2756): onStop
I/Corona  ( 9157): Platform: GT-I9300 / ARM Neon / 4.3 / Mali-400 MP / OpenGL ES 2.0 / 2019.3504 / English | GB | en_GB | en
D/dalvikvm( 9157): GC_CONCURRENT freed 558K, 15% free 9777K/11480K, paused 1ms+1ms, total 18ms
D/dalvikvm( 9157): GC_FOR_ALLOC freed 16K, 15% free 9766K/11480K, paused 11ms, total 11ms
I/dalvikvm-heap( 9157): Grow heap (frag case) to 11.016MB for 380692-byte allocation
D/dalvikvm( 9157): GC_FOR_ALLOC freed 0K, 15% free 10138K/11852K, paused 12ms, total 12ms
V/Corona  ( 9157): > Class.forName: shared.google.play.services.base.LuaLoader
I/Corona  ( 9157): ERROR: Runtime error
I/Corona  ( 9157): bad argument #-1 to '?' (string expected, got nil)
I/Corona  ( 9157): stack traceback:
I/Corona  ( 9157): [C]: ?
I/Corona  ( 9157): ?: in function <?:95>
I/Corona  ( 9157): ?: in main chunk
I/Corona  ( 9157): ERROR: Runtime error
I/Corona  ( 9157): bad argument #-1 to '?' (string expected, got nil)
I/Corona  ( 9157): stack traceback:
I/Corona  ( 9157): [C]: ?
I/Corona  ( 9157): ?: in function <?:95>
I/Corona  ( 9157): ?: in main chunk
I/Corona  ( 9157): This application failed to load and execute main.lua
I/SurfaceFlinger( 1929): id=49 Removed J_am_Zoe (5/6)
I/SurfaceFlinger( 1929): id=49 Removed J_am_Zoe (-2/6)
I/power   ( 2355): *** acquire_dvfs_lock : lockType : 1  freq : 1200000 
D/SSRMv2:CustomFrequencyManagerService( 2355): releaseDVFSLockLocked : Getting Lock type frm List : DVFS_MIN_LIMIT  frequency : 1400000  uid : 10001  pid : 2756  tag : com.sec.android.app.launcher@30
I/power   ( 2355): *** release_dvfs_lock : lockType : 1 
D/SSRMv2:CustomFrequencyManagerService( 2355): releaseDVFSLockLocked : Getting Lock type frm List : DVFS_MIN_LIMIT  frequency : 1200000  uid : 1000  pid : 2355  tag : ACTIVITY_RESUME_BOOSTER@8
 


[TOPIC: post.html]
#4

Quantumwave

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Quantumwave
  • Contributor

  • 132 posts
  • Corona SDK

All of a sudden, I get "bad argument #-1 to '?' (string expected, got nil)" (see logfile below) when the apk file is run on an Android device where the same code has worked before...

 

 

I'm experiencing this same error on a Samsung phone. Same code works in Android emulators, iOS device, Mac and Windows desktop.



[TOPIC: post.html]
#5

Rob Miracle

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Rob Miracle
  • Moderator

  • 26,622 posts
  • Enterprise

Post your build.settings please?

 

For Android, you're using the new 64-bit builds. There could be things in your build.settings causing problems with the build.

 

For the iOS error I have no idea what is causing this. You can increase the level of debug information on your Mac from the terminal by typing in this command:

 

defaults write com.coronalabs.Corona_Simulator debugBuildProcess -int 5

 

It might give us more info.

 

If you are experiencing issues with Android builds, please, ask the questions in the Android 64-bit Beta forum: https://forums.coronalabs.com/forum/664-android-64-bit-testing/

 

Let's keep this thread focused on iOS build problems and not Android build problems. 

 

Rob



[TOPIC: post.html]
#6

Divergent Monkey

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Divergent Monkey
  • Contributor

  • 356 posts
  • Corona SDK

Here is the output with the debug level logs. Question: how do I reset this to a normal value?

 

 

Running: mv "/Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/.build" "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpg3AUpF"

Jul 29 08:39:50.429 Building: Compiling Xcode assets catalog
Jul 29 08:39:50.430 Running: xcrun actool --output-format human-readable-text --warnings --notices --export-dependency-info "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpg3AUpF/assetcatalog_dependencies" --output-partial-info-plist "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpg3AUpF/assetcatalog_generated_info.plist" --compress-pngs --enable-on-demand-resources YES --product-type com.apple.product-type.application --compile "/Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app" --target-device iphone --target-device ipad --minimum-deployment-target 8.0 --platform iphoneos --app-icon AppIcon "Images.xcassets"
Jul 29 08:39:50.631 /* com.apple.actool.errors */
                    Images.xcassets: error: Failed to find a suitable device for the type IBSimDeviceTypeiPad2x (com.apple.dt.Xcode.IBSimDeviceType.iPad-2x) with runtime iOS 12.4 (12.4 - 16G73) - com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4
                        Failure Reason: Failed to create new simulator device that matches IBSimDeviceTypeiPad2x (com.apple.dt.Xcode.IBSimDeviceType.iPad-2x) for runtime iOS 12.4 (12.4 - 16G73) - com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4 (Invalid runtime: com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4)
                        Underlying Errors:
                            Description: Invalid runtime: com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4
                    /* com.apple.actool.compilation-results */
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon20x20@2x.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon29x29@2x.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon29x29@3x.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon40x40@2x.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon60x60@2x.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon60x60@3x.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon76x76~ipad.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon76x76@2x~ipad.png
                    /Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app/AppIcon83.5x83.5@2x~ipad.png
                    /var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpg3AUpF/assetcatalog_generated_info.plist
Jul 29 08:39:50.664 ERROR: build command failed: xcrun actool --output-format human-readable-text --warnings --notices --export-dependency-info "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpg3AUpF/assetcatalog_dependencies" --output-partial-info-plist "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpg3AUpF/assetcatalog_generated_info.plist" --compress-pngs --enable-on-demand-resources YES --product-type com.apple.product-type.application --compile "/Users/user/Documents/App development/appname/Builds/iOS/appname.app" --target-device iphone --target-device ipad --minimum-deployment-target 8.0 --platform iphoneos --app-icon AppIcon "Images.xcassets"
Jul 29 08:39:50.664 ERROR: with exit code 1 and output: 
Jul 29 08:39:50.665 captureCommandOutput: cat /tmp/lua_Di1hZ4
Jul 29 08:39:50.667 ERROR: while compiling icons: 
Jul 29 08:39:50.667 BUILD ERROR: 
Jul 29 08:39:50.667 iOS build failed (12) after 12 seconds
 

 

 

--------------------------------------------

 

Here are my build settings:

settings = {

    orientation = {
        default = "portrait",
        supported = { "portrait", "portraitUpsideDown"}
    },

    iphone ={
        xcassets = "Images.xcassets",
        plist ={
             UIPrerenderedIcon = true,
             UIStatusBarHidden = true,
             UILaunchStoryboardName = "LaunchScreen",
             NSAppTransportSecurity = { NSAllowsArbitraryLoads=true },
             NSMicrophoneUsageDescription = "TEXT",
             NSSpeechRecognitionUsageDescription="TEXT",
        },
    },

    android = {
        versionCode = "11",
        usesPermissions = {
            "com.android.vending.BILLING",
            "android.permission.INTERNET",
            "android.permission.RECORD_AUDIO",
            "android.permission.MICROPHONE",
        },

    },

    plugins = {
          ["plugin.utf8"] = {publisherId = "com.coronalabs"},
          ["plugin.iap_badger"] = {publisherId = "uk.co.happymongoose"},
          ["plugin.google.iap.v3"] = {publisherId = "com.coronalabs", supportedPlatforms = {android = true}},
          ["plugin.reviewPopUp"] = {publisherId = "tech.scotth"},
          ["plugin.texttospeech"] = {publisherId = "com.spiralcodestudio"},
          ["plugin.voiceToText"] = {publisherId = "tech.scotth", supportedPlatforms = { iphone=true, android=true }},
    },

    splashScreen = {
          enable = false
    },
}



[TOPIC: post.html]
#7

Rob Miracle

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Rob Miracle
  • Moderator

  • 26,622 posts
  • Enterprise

What happens if you build the "HelloWorld" sample app?

 

Rob



[TOPIC: post.html]
#8

Divergent Monkey

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Divergent Monkey
  • Contributor

  • 356 posts
  • Corona SDK

I get the same error message:

 

 

Running: unzip -q -V -o /var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpHWLAFO/output.zip -d "/Users/user/Downloads"

Jul 29 03:56:41.871 Running: mv -f "/Users/user/Downloads/HelloWorld.app/resource.car" "/Users/user/Downloads/HelloWorld.app/resource.corona-archive"
Jul 29 03:56:41.910 Building: Compiling Xcode assets catalog
Jul 29 03:56:41.910 Running: xcrun actool --output-format human-readable-text --warnings --notices --export-dependency-info "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpHWLAFO/assetcatalog_dependencies" --output-partial-info-plist "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpHWLAFO/assetcatalog_generated_info.plist" --compress-pngs --enable-on-demand-resources YES --product-type com.apple.product-type.application --compile "/Users/user/Downloads/HelloWorld.app" --target-device iphone --target-device ipad --minimum-deployment-target 8.0 --platform iphoneos --app-icon AppIcon "Images.xcassets"
Jul 29 03:56:44.228 /* com.apple.actool.errors */
                    Images.xcassets: error: Failed to find a suitable device for the type IBSimDeviceTypeiPad2x (com.apple.dt.Xcode.IBSimDeviceType.iPad-2x) with runtime iOS 12.4 (12.4 - 16G73) - com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4
                        Failure Reason: Failed to create new simulator device that matches IBSimDeviceTypeiPad2x (com.apple.dt.Xcode.IBSimDeviceType.iPad-2x) for runtime iOS 12.4 (12.4 - 16G73) - com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4 (Invalid runtime: com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4)
                        Underlying Errors:
                            Description: Invalid runtime: com.apple.CoreSimulator.SimRuntime.iOS-12-4
                    /* com.apple.actool.compilation-results */
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon20x20@2x.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon29x29@2x.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon29x29@3x.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon40x40@2x.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon60x60@2x.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon60x60@3x.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon76x76~ipad.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon76x76@2x~ipad.png
                    /Users/user/Downloads/HelloWorld.app/AppIcon83.5x83.5@2x~ipad.png
                    /var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpHWLAFO/assetcatalog_generated_info.plist
Jul 29 03:56:44.261 ERROR: build command failed: xcrun actool --output-format human-readable-text --warnings --notices --export-dependency-info "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpHWLAFO/assetcatalog_dependencies" --output-partial-info-plist "/var/folders/57/2lfdkw110kvgvcr5qdc6xcsw0000gn/T/CLtmpHWLAFO/assetcatalog_generated_info.plist" --compress-pngs --enable-on-demand-resources YES --product-type com.apple.product-type.application --compile "/Users/user/Downloads/HelloWorld.app" --target-device iphone --target-device ipad --minimum-deployment-target 8.0 --platform iphoneos --app-icon AppIcon "Images.xcassets"
Jul 29 03:56:44.261 ERROR: with exit code 1 and output: 
Jul 29 03:56:44.261 captureCommandOutput: cat /tmp/lua_k581VW
Jul 29 03:56:44.262 ERROR: while compiling icons: 
Jul 29 03:56:44.262 BUILD ERROR: 
Jul 29 03:56:44.262 iOS build failed (12) after 8 seconds
 


[TOPIC: post.html]
#9

borderleap

[GLOBAL: userInfoPane.html]
borderleap
  • Contributor

  • 406 posts
  • Corona SDK

I'm getting the same error with Xcode 10.3 and build 3508.



[TOPIC: post.html]
#10

vlads

[GLOBAL: userInfoPane.html]
vlads
  • Corona Geek

  • 1,031 posts
  • Corona Staff

Weird. May I as you to start Xcode, and install components if prompted? See if that would help.

[TOPIC: post.html]
#11

kbradford

[GLOBAL: userInfoPane.html]
kbradford
  • Contributor

  • 273 posts
  • Corona SDK

We are receiving the exact same error as well after installing the new Xcode and getting this daily build.



[TOPIC: post.html]
#12

vlads

[GLOBAL: userInfoPane.html]
vlads
  • Corona Geek

  • 1,031 posts
  • Corona Staff

This is very disconcerting. What version of macOS are you running? I got

Xcode Version 10.3 (10G8), from App Store

macOS Version 10.14.6 (18G84)

Everything working fine for me.

Also, please run "sudo xcode-select --install" and see if it would help?



[TOPIC: post.html]
#13

kbradford

[GLOBAL: userInfoPane.html]
kbradford
  • Contributor

  • 273 posts
  • Corona SDK

Ran the xcode install command and still same issue.  Xcode 10.3 (10G8) and macOS 10.14.5



[TOPIC: post.html]
#14

borderleap

[GLOBAL: userInfoPane.html]
borderleap
  • Contributor

  • 406 posts
  • Corona SDK

Going to make sure that I have the latest macOS...  I think I have 10.14.5 still and just noticed 10.14.6 is available.  brb



[TOPIC: post.html]
#15

borderleap

[GLOBAL: userInfoPane.html]
borderleap
  • Contributor

  • 406 posts
  • Corona SDK

That was it!  Install macOS update 10.14.6 and that'll fix it.



[TOPIC: post.html]
#16

Rob Miracle

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Rob Miracle
  • Moderator

  • 26,622 posts
  • Enterprise

I'm on macOS 10.14.6 as well.



[TOPIC: post.html]
#17

borderleap

[GLOBAL: userInfoPane.html]
borderleap
  • Contributor

  • 406 posts
  • Corona SDK

You guys might want to add that to the notes here - http://developer.coronalabs.com/corona-daily-builds/summary just that it requires macOS 10.14.6 for that build and beyond.



[TOPIC: post.html]
#18

vlads

[GLOBAL: userInfoPane.html]
vlads
  • Corona Geek

  • 1,031 posts
  • Corona Staff

while update seems to fix the issue, I just did a successful build with 3508 on my other machine with macOS 10.14.5 (18F132) and Xcode Version 10.3 (10G8).
I believe reboot should help, or issue is elsewhere.

[TOPIC: post.html]
#19

Divergent Monkey

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Divergent Monkey
  • Contributor

  • 356 posts
  • Corona SDK

  Best Answer

Just upgraded to 10.14.6 (18G84) and now it works for me.




[topic_controls]
[/topic_controls]