Jump to content

[TOPIC: topicViewTemplate]
[GLOBAL: userSmallPhoto]
Photo

[RESOLVED] iOS7 Graphic glitches (possibile text memory problem?)
Started by PXL artificer Aug 24 2013 04:27 PM

15 replies to this topic
[TOPIC CONTROLS]
[/TOPIC CONTROLS]
[modOptionsDropdown]
[/modOptionsDropdown]
[reputationFilter]
[TOPIC: post.html]
#1

PXL artificer

[GLOBAL: userInfoPane.html]
PXL artificer
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 211 posts
  • Jedi

Hi,

lately I've been testing my apps on iOS 7 and I'm having a serious issue in one of them.

Basically, my apps has a lot of graphic parts with animations, particles and so on, however everything works perfectly from iPhone 3G to iPhone 5 (on ios pre 7).
On iOS7 the apps works correctly, however, as soon as I go to a section of the app that shows a mapView, and then switch to another section (closing the mapView), some of the graphic elements get messed up. Specifically some images are turned in white rectangles.

Any idea why is that happening? It looks like texture memory problem, however it's pretty weird that on pre-iOS7 devices the app works correctly (even on older devices like iPhone3G/iPhone3GS).

Also if I close the mapView before it loads its map tiles the graphics are not messed up (mapview consuming all the texture memory?)

 

The logs in xCode show no error messages or warning related to memory problems or such.

 

Thank you



[TOPIC: post.html]
#2

rodrigo.chapuis

[GLOBAL: userInfoPane.html]
rodrigo.chapuis
  • Starter
  • PipPip
  • 21 posts
  • Member

I am having the same issue on my app testing on latest iOS 7 beta. As soon as i show a mapView, most of the png's loaded in another view starts to show as rectangles filled with color (some are white, but if i was applying a fillColor the rectangle is of that color.



[TOPIC: post.html]
#3

Rob Miracle

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Rob Miracle
  • Corona Staff
  • 8,591 posts
  • Jedi

Can both of you please file a bug report and note that its iOS7 in it?  There may be issues with mapView since you both are reporting that it's related.   The smallest app that will show the problem would be greatly appreciated by the engineers.

 

Use the "Report a Bug" link at the top of the page and post your bug report numbers back here.

 

EDIT:  Also please report which beta of iOS7 you are running on your device and the Corona SDK build number.

 

Thanks

Rob



[TOPIC: post.html]
#4

rodrigo.chapuis

[GLOBAL: userInfoPane.html]
rodrigo.chapuis
  • Starter
  • PipPip
  • 21 posts
  • Member

I just submitted a bug report for this. I couldn't found a bug list to post back the number here. Where i can find the bug list?

Thanks.

 

EDIT: Nevermind, i just saw the email. Case 25813



[TOPIC: post.html]
#5

cublah

[GLOBAL: userInfoPane.html]
cublah
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 215 posts
  • Jedi

I'm using mapView in an App for one of my clients and don't see any problems at all so I'm not sure it's a MapView problem.



[TOPIC: post.html]
#6

rodrigo.chapuis

[GLOBAL: userInfoPane.html]
rodrigo.chapuis
  • Starter
  • PipPip
  • 21 posts
  • Member

Hey cublah, have you tried it in ios 7 ? 

The problem i'm seeing is when i do a removeSelf() on the mapView. Once i do that, the textures on the next scene are bugged.



[TOPIC: post.html]
#7

cublah

[GLOBAL: userInfoPane.html]
cublah
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 215 posts
  • Jedi

Yes of course, I wouldn't have replied to the thread otherwise



[TOPIC: post.html]
#8

PXL artificer

[GLOBAL: userInfoPane.html]
PXL artificer
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 211 posts
  • Jedi

I think it probably happens when there are many textures on the screen, at least in my case I have a lot of images (however on ios6 is working perfectly even on old devices). 

Rodrigo, is your app also using a lot of images when you show/hide the mapView?

Another interesting thing is that the problem (textures turning in white rectangles) does not happen when I show the mapView but when I remove it. 

Tomorrow I'll try to create a sample code to reproduce the problem (rodrigo did you also submit a code to reproduce the problem with the bug report? )



[TOPIC: post.html]
#9

cublah

[GLOBAL: userInfoPane.html]
cublah
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 215 posts
  • Jedi

I do not do a removeSelf(), I create the mapView and hide it, the mapview is always on top of everything else so it didn't seem necessary to remove it, when it's needed I pass it the gps co-ordinates and then show it, the app I'm using it in has 30+ locations that can be shown and seems to work flawlessly. You can take a look if you like.

 

https://itunes.apple.com/us/app/wheres-bazomb/id537657003?mt=8



[TOPIC: post.html]
#10

rodrigo.chapuis

[GLOBAL: userInfoPane.html]
rodrigo.chapuis
  • Starter
  • PipPip
  • 21 posts
  • Member

Well... yes, the issue is when calling removeSelf() to the mapView. I know i might get away with it by hiding the view... but that doesn't mean that the problem is not there. Also, there is no issue on ios 6, so there is obviously an issue with the mapView on ios 7.

 

PXL artificer: no... a lot of textures are not needed to reproduce the issue. I submitted a bug report yesterday with a sample app that all it does is add a mapView on one screen, then uses a tabView to show a different screen. As soon as you call removeSelf() and change the screen, the png for the tabView gets corrupted. No other textures are loaded on the app.



[TOPIC: post.html]
#11

PXL artificer

[GLOBAL: userInfoPane.html]
PXL artificer
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 211 posts
  • Jedi

Thanks Rodrigo, I thought it was an unusual issue related to the use of a lot of textures in the app, but since it's a common issue and easily reproducible I hope it's going to be easier for Corona engineers figure out the problem.

[TOPIC: post.html]
#12

PXL artificer

[GLOBAL: userInfoPane.html]
PXL artificer
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 211 posts
  • Jedi

Any updates on this issue?



[TOPIC: post.html]
#13

Rob Miracle

[GLOBAL: userInfoPane.html]
Rob Miracle
  • Corona Staff
  • 8,591 posts
  • Jedi

When we do a new public release we freeze our development process to make sure the build we want to release doesn't have issues with the things we've added and think we've fixed.  Other bugs that did not make it into the release build of course will still be there.  This bug is in that class.  It did not make this build.   I know @rodrigo.chapuis has filed a bug report, but it wouldn't hurt if you also file one @PXL artificer.  Multiple reports give engineers more information to work with.

 

Daily builds should start back up soon and then our bug selection process will begin again.  We know iOS 7 is about to become a reality and we are interested in collecting these bug reports to help us get a solid iOS7 product out the door.



[TOPIC: post.html]
#14

PXL artificer

[GLOBAL: userInfoPane.html]
PXL artificer
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 211 posts
  • Jedi

Thanks Rob.

I just submitted a new bug report, case number: 26039

 

The bug is easily reproducible, it happens on device as well as simulator.



[TOPIC: post.html]
#15

PXL artificer

[GLOBAL: userInfoPane.html]
PXL artificer
  • Pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 211 posts
  • Jedi

Update.

Just installed iOS7 GM and this problem is not happening anymore, it looks like Apple fixed this bug.

Rodrigo, is it working correctly for you now?
In case everything's ok, we can remove the bug report.



[TOPIC: post.html]
#16

rodrigo.chapuis

[GLOBAL: userInfoPane.html]
rodrigo.chapuis
  • Starter
  • PipPip
  • 21 posts
  • Member

Hey everyone, sorry for the delay.

 

I am on iOS 7 GM and latest public build of corona and the issue is not reproducible anymore. The bugs can be closed if needed.

 

Thanks everyone!




[topic_controls]
[/topic_controls]